Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

«Σέρνεται» η εγχώρια αγορά - Ελαιόλαδο: Αναβολή στο σενάριο ανάκαμψης των τιμών

Παρά τις εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε διεθνές επίπεδο, η εγχώρια αγορά ελαιολάδου εξακολουθεί να «σέρνεται» και οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη των παραγωγικών τιμών μετατίθενται για αργότερα.



«Παγωμάρα» επικράτησε για ένα ακόμα επταήμερο στην εγχώρια αγορά του προϊόντος, συντελούσης και της κακοκαιρίας, που εμπόδισε τις μεταφορές βυτίων προς την Ιταλία. Για σημαντικές εμπορικές πράξεις δεν γίνεται λόγος, πέραν της αγοράς από τη Λακωνία λίγων βυτίων extrissimo παρθένου, από το εγχώριο εμπόριο, προς 2,08-2,10 ευρώ το κιλό.

Κατά τα άλλα, οι τιμές για τα extrissima λάδια διατηρούνται στη Μεσσηνία στο 1,95-2,02 ευρώ το κιλό, στην Κρήτη στο 1,85-2,16 και στη Λέσβο στο 2,01-2,05. Για το extra δεν υπερβαίνουν στη Πελοπόννησο τα 2 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη το 1,95.

Πάντως, την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ιταλία «τσίμπησαν» 5 λεπτά το κιλό, διαμορφούμενες για τα extra παρθένα της Πούλιας στα 2,30-2,40 ευρώ το κιλό (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ .

Η έκθλιψη του ελαιόκαρπου έχει ολοκληρωθεί στην Ιταλία, τα ελαιοτριβεία καταγράφουν τα αποθέματά τους, ενώ οι τυποποιητικές βιομηχανίες εκτιμάται ότι έχουν αυτή τη στιγμή πολύ πρώτη ύλη στα χέρια τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους προσεχείς μήνες δεν θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον ποσότητες καλών ποιοτικά λαδιών.

Στην Ισπανία, που αναμένει πλέον παραγωγή κοντά στο 1,5 εκατ. τόνους, δεν σημειώθηκε καμία αξιόλογη μεταβολή στις τιμές, παρά την απόφαση, την περασμένη Τρίτη, της διαχειριστικής επιτροπής λιπαρών ουσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενεργοποίηση της κοινοτικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης extra και κοινού παρθένου ελαιολάδου, για μια ποσότητα μέχρι 100.000 τόνους και για χρονικό διάστημα απόσυρσής τους από την αγορά τις 150 ημέρες.

Κοινοτική ενίσχυση

Ο πρώτος διαγωνισμός για τον καθορισμό της κοινοτικής ενίσχυσης στην αποθεματοποίηση θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ ο δεύτερος στις 2 Μαρτίου. Κάθε προσφορά στους δύο διαγωνισμούς θα πρέπει να υπερβαίνει τους 50 τόνους, ενώ προσφορές μπορούν να υποβληθούν από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία. Το ύψος της εγγύησης συμμετοχής ορίστηκε στα 50 ευρώ ανά προσφερόμενο τόνο.

Την ίδια ώρα που ανακοινωνόταν η κοινοτική αποθεματοποίηση, η κυβέρνηση της Τυνησίας αποφάσισε να παρέμβει στην τοπική αγορά ελαιολάδου, συγκεντρώνοντας μια μεγάλη ποσότητα (υπολογίζεται γύρω στους 10.000 τόνους), η οποία αργότερα θα διατεθεί στην εγχώρια κατανάλωση προς 1,83 ευρώ το κιλό. Ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης -όπως άλλωστε και της κοινοτικής αποθεματοποίησης- δεν θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ιδιαίτερα μεγάλος, πάντως θα λειτουργήσει ψυχολογικά ως προς μια μικρή άνοδο των χαμηλών σήμερα τιμών.
--------------------------------------------------------
Πηγή : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
--------------------------------------------------------