Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά με την τελευταία κακοκαιρία και τις ζημιές που μάθαμε ότι έγιναν σε κάποια από τα λιμενικά έργα στο Καψάλι

Ανοιχτή επιστολή
Προς τα μέσα ενημέρωσης των Κυθήρων και κάθε ενδιαφερόμενο:

Θέμα: Σχετικά με την τελευταία κακοκαιρία και τις ζημιές που μάθαμε ότι έγιναν σε κάποια από τα λιμενικά έργα στο Καψάλι:

1ο.- Στο μόλο: Σας υπενθυμίζω ότι αυτός κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη το 1962 και η δεύτερη τον επόμενο χρόνο 1963.

Το κομμάτι της πρώτης χρονιάς αποτελείτε από μπετόν που αγκάλιασε και κολλήθηκε επιμελώς σύμφωνα με τις υποδείξεις του Πρύτανη του Ε.Μ.Π. λιμενολόγου κ. Πίπα και κατασκευάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης και με υλικά πληρώσεως πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις.

Το κομμάτι της δεύτερης χρονιάς έγινε με μελέτη της Δ/νσεως Λιμενικών έργων του Υπουργείου Δημοσίων έργων, με την ευθύνη και παρακολούθηση του Δ/ντή λιμενολόγου κ. Αγγελίδη.

Το τμήμα αυτό είναι εντελώς άλλη κατασκευή. Είναι κατασκευασμένο από τεχνητούς ογκολίθους –μπλόκια- τοποθετημένα πάνω σε λιθοριπή εδράσεως.
Η κατασκευή αυτή υπόκειται σε μικρομετακινήσεις. Για το λόγο αυτό η μελέτη προβλέπει αρμό εξουδετέρωσης κραδασμών, αλλά και συστολών διαστολών. Έτσι και εδώ είχαμε δημιουργήσει τέτοιο αρμό ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο τμήμα.

Τον αρμό αυτό που ήτανε έντονα εμφανής, κάλυψαν πρόσφατα με το έργο συντήρησης καταστρωμάτων στα λιμάνια των Κυθήρων., για λόγους δε καλλίτερης εμφάνισης κάλυψαν και τον αρμό του προστατευτικού τοίχου μ επίχρισμα.

Με την πρόσφατη μεγάλη θαλασσοταραχή ο αρμός λειτούργησε, - έπαιξε το ρόλο του- με αποτέλεσμα να πέσουν τα επιχρίσματα και να τρομάξει όσους δεν τον θυμόντουσαν


2ο.- Όσον αφορά το υπόστεγο εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, εδώ έχουμε πλάκα επικάλυψης, δηλαδή οπλισμένο μπετόν με σίδερα.

Είναι γνωστό ότι το οπλισμένο μπετόν που βρέχεται από θάλασσα πάσχει από βαριά διάβρωση του οπλισμού του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ο μελετητής είχε φτιάξει τότε μαρκίζα και από τη πλευρά της θάλασσας, αυτή κόπηκε από το δεύτερο κι’ όλα χρόνο, οπότε αφαιρέθηκε αυτό το κομμάτι τότε.

Το υπόλοιπο που άρχισε από τότε να διαβρώνεται πιο έντονα, όπως ήτανε αναμενόμενο, έπαθε εφέτος αυτό που είδαμε.

Πάντως υπάρχουνε κατάλληλα υλικά θεραπείας και αποκατάστασης όπως και ειδικοί τεχνίτες στο νησί που μπορούν να αναλάβουν την αποκατάστασή του.



Πρέπει να προσθέσω ότι καλά θα είναι να αφαιρεθεί και η εμπρός μαρκίζα της οποίας ο οπλισμός πρέπει να έχει υποστεί σημαντική διάβρωση και σίγουρα είναι επικίνδυνη.  

Πολλές λεπτομέρειες για το λιμενικό έργο στο Καψάλι θα βρείτε στο βιβλίο μου «Φουρτούνες στα Κύθηρα» το οποίο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο:  Blog, μου και f/b.  

Φιλικά

Μαν. Δαπόντες.