Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Στη διακομματική για την ακτοπλοΐα η κατάργηση για τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η κατάργηση της υπουργικής απόφασης για τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συζητείται στη διακομματική επιτροπή για την ακτοπλοΐα.

Η κατάργηση της υπουργικής απόφασης Β438/2003 που ορίζει τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είναι μεταξύ των θεμάτων, που συζητούνται στη διακομματική επιτροπή για την ακτοπλοΐα.

Την κατάργηση και ανάκληση της υπουργικής απόφασης έχουν ζητήσει οι ίδιες ακτοπλοϊκές, τονίζοντας ότι από το 2003 και μετά δεν έχουν εκταμιευθεί από το ελληνικό δημόσιο, τα χρήματα της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εταιρείες, για τις εκπτώσεις στα εισιτήρια.

Για το λόγο αυτό μάλιστα έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωσής της και την καταβολή αποζημιώσεων.

Να σημειωθεί ότι για τις εκπτώσεις στα εισιτήρια, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, δικαιούνται καταβολή αποζημίωσης εντός δύο μηνών από το υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών, στα οποία αναφέρονται λεπτομερώς, ποσά, αριθμοί προσώπων που ταξίδεψαν με έκπτωση και χρονική περίοδος.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ακτοπλόοι, το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς στην απόφαση του 2003 δεν προσδιοριζόταν ποιος θα είναι ο φορέας που θα κάλυπτε τη σχετική δαπάνη αποζημίωσης για την κάθε κατηγορία προσώπων, προκειμένου να έχει έκπτωση στα εισιτήρια, καθώς αυτό θα προσδιοριζόταν με άλλη διάταξη νόμου η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει από μόνες τους, από το 2004, σε κατάργηση των εκπτώσεων στα εισιτήρια, ωστόσο αν κάποιος επιβάτης που δικαιούται έκπτωση κάνει έγγραφη καταγγελία στο τοπικό λιμεναρχείο, τότε η ακτοπλοϊκή εταιρεία, η οποία εξέδωσε το εισιτήριό του χωρίς έκπτωση, απειλείται με μεγάλο πρόστιμο.

Να σημειωθεί ότι στην υπουργική απόφαση υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με νόμο και δεν ορίζεται καμία αποζημίωση από το δημόσιο για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Αυτές οι κατηγορίες είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ανάπηροι πολέμου, οι πολύτεκνοι, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών, οι άποροι και οι συνταξιούχοι ΝΑΤ.

Επίσης οι εκπτώσεις σε πολλές κατηγορίες, όπως οι εν ενεργεία και τέως βουλευτές, οι μητροπολίτες, το προσωπικό του λιμενικού σώματος, οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, οι ναυτιλιακοί συντάκτες, φθάνουν και στο 100%.

Για τους φοιτητές ορίζεται συγκεκριμένη περίοδο για 50% έκπτωση στο εισιτήριό τους από 01/09 κάθε έτους έως 30/06 του επόμενου.
-------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------------