Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Δικαστική απόφαση-σταθμός για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Απορρίφθηκε από το διοικητικό εφετείο Πειραιά, η αίτηση αναστολής της εταιρείας «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ», κατά της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 είχε αποφασίσει την οριστική παύση λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο.

Σύμφωνα με την «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας», είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω αρμοδιότητα του Ν. 1650/1986 για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως έπειτα από αυτοψία των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων τον Ιούλιο, διαπιστώθηκε, ότι οι μονάδες εξακολουθούσαν να λειτουργούν έχοντας καταλάβει επιπλέον χώρο του μισθωμένου, παραβιάζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους και παρά το γεγονός ότι τους είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, διεκόπη λειτουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία είχε καταλάβει με εγκαταστάσεις θαλάσσια έκταση 13,242 στρεμμάτων, επιπλέον της μισθωμένης στη θαλάσσια περιοχή του Όρμου Βαριαρνή. Επίσης, στη θαλάσσια περιοχή Καλάμι, μονάδα είχε καταλάβει με εγκαταστάσεις της θαλάσσια έκταση 23,838 στρεμμάτων, επιπλέον της μισθωμένης.

Η απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δ. Κατσικάρη, δίνει το δικαίωμα σε φορείς περιοχών που θίγονται από το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες να καταφέρουν να βάλουν «φρένο» στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες μέσω του νομοσχεδίου θα μπορούν να επεκταθούν σε περιοχές, καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Σημειώνεται, ότι την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, ψήφισε στις 16 Φεβρουαρίου, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ύστερα από σχετική πρόταση του Σπύρου Σπυρίδωνα, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να συνταχθεί αντιπρόταση και να υπάρξει νέα ΚΥΑ.
------------------------
Πηγή: paseges.gr
------------------------