Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κομισιόν: Νέοι κανόνες για το «βιολογικό οίνο»

Η μόνιμη επιτροπή βιολογικής παραγωγής (SCOF) της Ε.Ε. αποφάσισε χθες τη θέσπιση κοινοτικών κανόνων, οι οποίοι θα επιτρέπουν από το 2012 στους παραγωγούς κρασιού να χρησιμοποιούν στην ετικέτα τον όρο «βιολογικός οίνος».



Ο αμπελοοινικός τομέας ήταν ο μόνος που δεν καλυπτόταν πλήρως από τους κοινοτικούς κανόνες σχετικά με τα πρότυπα για τη βιολογική γεωργία με βάση τον κανονισμό 834/2007.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό η ετικέτα θα φέρει το βιολογικό λογότυπο της Ε.Ε. και τον κωδικό του οργανισμού πιστοποίησης.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν οι νέοι κανόνες έχουν το πλεονέκτημα ότι βελτιώνουν τη διαφάνεια και την αναγνωρισιμότητα από τους καταναλωτές. Εκτός του ότι θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν τη θέση των βιολογικών οίνων της Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι πολλές άλλες χώρες οινοπαραγωγής (ΗΠΑ, Χιλή, Αυστραλία, Νότια Αφρική) έχουν ήδη θεσπίσει πρότυπα για τους βιολογικούς οίνους. Το νομοθέτημα αυτό συμπληρώνει τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τη βιολογική γεωργία ώστε να καλύπτει πλέον όλα τα γεωργικά προϊόντα.



Ο νέος κανονισμός προβλέπει ένα επιμέρους σύνολο οινολογικών πρακτικών (πρακτικών οινοποίησης) και ουσιών για τους βιολογικούς οίνους που ορίζονται στον κανονισμό αριθ. 606/2009 για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς (ΚΟΑ). Για παράδειγμα, το σορβικό οξύ και η αποθείωση δεν θα επιτρέπονται και το επίπεδο των θειωδών ενώσεων στο βιολογικό οίνο πρέπει να είναι χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 30-50 mg ανά λίτρο σε σχέση με το συμβατικό ισοδύναμό τους (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα).

Εκτός από αυτό το επιμέρους σύνολο προδιαγραφών, θα εφαρμόζονται επίσης οι γενικοί κανόνες οινοποίησης που ορίζονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς. Οπως και οι οινολογικές αυτές πρακτικές, ο «βιολογικός οίνος» πρέπει φυσικά να παράγεται επίσης από σταφύλια βιολογικής παραγωγής, όπως ορίζεται στον κανονισμό 834/2007.
------------------------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
------------------------------------------------------