Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αγροτική Ανάπτυξη: Κανένα αίτημα για κεφάλαια 2,2 δισ.

Την πρόταση περί αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Αγροτικής Ανάπτυξης» ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς έχει υιοθετήσει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ.

Τα δικαιούχα κράτη μέλη, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυξημένης ευρωπαϊκής/μειωμένης εθνικής χρηματοδότησης, οφείλουν να υποβάλουν αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθηγητής, Γιώργος Παπαστάμκος, είχε επισημάνει σε ανακοίνωση Τύπου, ήδη από την 13η Δεκεμβρίου 2011, ημέρα κατά την οποία είχε υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του ΕΚ η σχετική νομοθετική πράξη, την αναγκαιότητα «άμεσης εκπόνησης εκ μέρους των ελληνικών αρχών ενός στοχευμένου αναθεωρημένου προγράμματος, ώστε να διασφαλισθεί, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, η μέγιστη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων υπέρ της Ελλάδας της υπαίθρου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη ζητούμενη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

Ωστόσο, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε εν συνεχεία ο κ. Παπαστάμκος ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου, η Κομισιόν ενημερώνει ότι δεν έχει ακόμη λάβει από τις ελληνικές αρχές επίσημο αίτημα να τροποποιήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν παρέθεσε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή τα ακόλουθα στοιχεία ως προς το ποσοστό απορρόφησης πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ): στην Ελλάδα έχει ήδη καταβληθεί (συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής) ποσό ύψους 1.684.228.042 ευρώ (43,11%) από τη συνολική συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ (ύψους 3.906.228.424 ευρώ). Ως εκ τούτου, απομένει ακόμη να ζητηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ποσό 2.222.000.382 ευρώ της συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ.
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------