Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τέρμα στις κατ' εξαίρεση εγκρίσεις φυτοφαρμάκων. Από το Μπενάκειο ο έλεγχος και από το ΥπΑΑΤ οι εγκρίσεις σύμφωνα με τον υφυπουργό ΑΑΤ, Γ. Δριβελέγκα

«Φρένο» στις κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις φυτοφαρμάκων έχει στόχο να βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα είναι έτοιμο και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα ψηφιστεί ώστε να μπει μια τάξη στην αγορά.

Επίσης, ο υφυπουργός ΑΑΤ τονίζει στον ΑγροΤύπο πως για τις εγκρίσεις που έχουν καθυστερήσει η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με τον νομικό σύμβολο ώστε να υπάρξει μια νομική φόρμουλα και να λυθεί και αυτό το θέμα. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά την ισχύ του Κοινοτικού Κανονισμού 1107/2009, από τις 14 Ιουνίου οι εγκρίσεις φυτοφαρμάκων έχουν σταματήσει. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), ο οποίος μάλιστα έστειλε ακόμα και εξώδικο στο ΥπΑΑΤ ζητώντας του να συνεχιστούν οι εγκρίσεις. Ο ΑγροΤύπος στην προσπάθειά του να παρουσιάσει με αντικειμενικότητα το θέμα επικοινώνησε με όλες τις πλευρές και παραθέτει τις γνώμες τους.

ΥπΑΑΤ

Ειδικότερα, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκα τόνισε στον ΑγροΤύπο: «Αυτά που ήξεραν κάποιοι να τα ξεχάσουν. Η κατ’ εξαίρεση έγκριση φαρμάκων τελείωσε. Πράγματι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το ν/σ δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Ωστόσο, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν η ίδια υπηρεσία να ελέγχει την καταλληλότητα των φαρμάκων και η ίδια να εγκρίνει, όπως γινόταν παλιά. Ο υπουργός πολύ ορθά αποφάσισε να κάνει τους ελέγχους το Μπενάκειο Ινστιτούτο και να χορηγεί τις εγκρίσεις η υπηρεσία μας. Αυτή είναι η μεγάλη τομή που γίνεται με το νομοσχέδιο το οποίο από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να “μπει” στην επιτροπή της Βουλής».

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό – σύμφωνα με όσα μας επεσήμανε ο κ. Γ. Δριβελέγκας – είναι ότι «πλέον δεν θα χορηγούνται εγκρίσεις κατ΄ εξαίρεση. Μέχρι σήμερα που δινόντουσαν χορηγήσεις κατ’ εξαίρεση δεν είχε δημιουργηθεί θέμα. Και μέχρι τότε που η ίδια υπηρεσία έκανε τους ελέγχους και η ίδια υπηρεσία χορηγούσε εκκρίσεις επίσης δεν υπήρχε πρόβλημα», μας αναφέρει ο υφυπουργός.

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τους φακέλους που έχουν κατατεθεί (με τα παλιά δεδομένα) και αναμένουν έγκριση, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας δήλωσε: «Είναι σε συνεννόηση η υπηρεσία με τον νομικό σύμβουλο ώστε να βρεθεί νομική φόρμουλα για να λυθεί και αυτό το θέμα».

ΕΣΥΦ

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΕΣΥΦ, κα. Φραντζέσκα Υδραίου αναφέρει: «Το θέμα που έχει προκύψει είναι ότι από τις 14 Ιουνίου έχουμε την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού 1107, ο οποίος είναι ο νέος κανονισμός για την έγκριση των φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και μετά έχει γίνει μια ερμηνεία από το ΥπΑΑΤ η οποία λέει ότι πλέον δεν υπάρχει αρμόδια αρχή για την έγκριση των φυτοφαρμάκων και ως εκ τούτου θα πρέπει με νόμο να οριστεί η αρμόδια αρχή.

Υπάρχει το γνωστό ν/σ στα σκαριά το οποίο εμπεριέχει τον ορισμό της αρμόδιας αρχής και της συντονιστικής με την μόνη διαφορά ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να προωθείται άμεσα για ψηφοφορία με αποτέλεσμα να έχουμε κολλήσει από τις 14 Ιουνίου και μετά. Εικόνα για τον αριθμό των φακέλων που εκκρεμούν δεν έχουμε. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν προϊόντα τα οποία εκκρεμούν για 3 και 4 χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι ούτως ή άλλως είχαμε καθυστερήσεις και είχαν μπει σε μια σειρά αλλά η διαδικασία σταμάτησε».

Εξώδικο

Η ίδια μας προσθέτει: «Ο ΕΣΥΦ έχει αποστείλει ακόμα και εξώδικο στο υπουργείο στο οποίο παραθέτουμε τα γεγονότα τονίζοντας επίσης ότι κατά την άποψή μας αλλά των νομικών συμβούλων του ευρωπαϊκού μας οργανισμού δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και κακώς η Ελλάδα το έχει αναγάγει σε πρόβλημα και θα έπρεπε να συνεχίζεται η διαδικασία των εγκρίσεων όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη παρότι δεν έχουν περάσει ακόμα σε κάποια ιδιαίτερη νομοθεσία. Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης είναι ότι έχουμε σημαντικότατες καθυστερήσει νέων προϊόντων με αποτέλεσμα να μην μπαίνουν στην αγορά νέα προϊόντα.

Ο αγρότης χρειάζεται καινούρια φάρμακα, νέας τεχνολογίας τα οποία έχουν οι αγρότες των άλλων χωρών της Ε.Ε. αφού εκεί δεν σταμάτησε η διαδικασία των εγκρίσεων. Αυτό που μας προξενεί εντύπωση είναι ότι είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη των 27 οι οποίοι κατεβάσαμε τα μολύβια αυτή την στιγμή γι’ αυτό τον λόγο ενώ για τους άλλους είναι μια τυπική διαδικασία και τίποτα παραπάνω το οποίο δεν τους εμποδίζει να κάνουν την δουλειά τους. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι. Από την άλλη πλευρά παρότι δηλώνουν πλήρως αναρμόδιοι υπάρχει μια διαδικασία η οποία προχωράει και ολοκληρώνεται και είναι ανακλήσεις προϊόντων. Εκεί λειτουργούν σαν αρμόδια αρχή. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση».

Ν.Δ.

Για το θέμα που έχει προκύψει ο ΑγροΤύπος ζήτησε και την γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ν. Κοζάνης, κ. Γιώργο Κασαπίδη. «Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια παρακολουθούμε – παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ύπαρξη προγράμματος και σχεδιασμού για τον αγροτικό τομέα – σε βασικούς τομείς της αγροτικής οικονομίας να παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσει, αναβολές ή παρατάσεις. Έτσι και στην διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων, βασικών προϊόντων για την αγροτική παραγωγή, οι προθέσεις της κυβέρνησης για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου έχουν παγώσει στην κυριολεξία και τις υπηρεσίες και την αγορά», δηλώνει ο κ. Κασαπίδης.

Επίσης συμπληρώνει: «Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα και την γραφειοκρατία η οποία εντείνεται εξαιτίας αυτής της θολής κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό σχεδιασμό της κυβερνήσεως και το εκμεταλλεύονται αυτό οι παράγοντες που θέλουν να κρύβονται μέσα σε αυτές τις συνθήκες και δεν κάνουν σωστά την δουλεία τους.

Επίσης μια άλλη παράμετρος η οποία μας προβληματίζει και την παρακολουθούμε από πολύ κοντά είναι το γεγονός ότι επειδή μιλάμε για έγκριση σκευασμάτων που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία μια επιχείρησης διακυβεύονται τεράστια οικονομικά ποσά και υπάρχει ο κίνδυνος αθέμιτων παρεμβάσεων από τις επιχειρήσεις σε κρατικούς λειτουργούς που εγκρίνουν αυτά τα σκευάσματα με αποτέλεσμα πολλοί να θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία.

Εμείς θεωρούμε ότι όπως γίνεται μέχρι σήμερα η διαδικασία της έγκρισης των φυτοφαρμάκων με αξιόπιστο φορέα το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο θα πρέπει να παραμείνει και να ενισχυθεί περαιτέρω. Δυστυχώς στην χώρα μας η διαφθορά είναι φαινόμενο του δημόσιου τομέα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό κάποιοι να βλέπουν καιροσκοπικά και αυτή την διαδικασία και να θέλουν αν την βάλουν υπό τον έλεγχό τους».

Bayer CropScience

Τέλος ο ΑγροΤύπος, θέλωντας να καταγράψει την γνώμη και μιας μεγάλης στο χώρο εταιρείας ρώτησε τον γενικό Διευθυντή της Bayer CropScience Ελλάδος, Dr Hans-Joachim Henn αν η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε. επηρεάζει την Bayer CropScience Ελλάδας; «Σαν εταιρεία βασισμένη στην έρευνα και ανάπτυξη φέρνουμε συνεχώς νέα και καινοτόμα προϊόντα στην αγορά. Αυτά τα προϊόντα πρέπει να υποβληθούν στην εθνική νομοθετική διαδικασία που, όπως σχεδόν σε όλες τις χώρες είναι πολύ αργή. Συνεπώς έχουμε διάφορες αιτήσεις είτε για τα νέα προϊόντα είτε για επέκταση ετικετών που περιμένουν έγκριση από τις ελληνικές αρχές», απαντά ο κ Henn.

Και καταλήγει: «Οποιαδήποτε πρόσθετη καθυστέρηση στη λήψη εγκρίσεων που οφείλεται είτε στη μη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της Ε.Ε. είτε σε οποιοδήποτε άλλο λόγο έχει άμεση επίδραση στην επιχείρησή μας. Εκτός από τη Bayer CropScience ως εταιρία, οι καθυστερήσεις των εγκρίσεων εμποδίζουν και τους Έλληνες αγρότες να χρησιμοποιήσουν πιο καινοτόμα και σύγχρονα προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά, η Bayer CropScience Ελλάδας έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές που είναι υπεύθυνες για τις νομοθετικές διατάξεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι μόλις εφαρμοστεί πλήρως η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. και οι απαραίτητες αποφάσεις τεθούν σε ισχύ, η διαδικασία εγκρίσεων θα είναι πιο σύντομη. Κάτι τέτοιο θα μας βοηθούσε να φέρουμε την καινοτομία στην αγορά πολύ γρηγορότερα και θα ωφελούσε τους αγρότες, το περιβάλλον και ως εκ τούτου την ελληνική κοινωνία».
-----------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
-----------------------------------------------------