Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Χρυσοχοϊδης προς ΠΝΟ: «Διατηρείται η αυτονομία του ΝΑΤ»

Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να συνεδριάσει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα συνεχιστεί η 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει πανελλαδικά στα πλοία όλων των κατηγοριών από τις 06.00 της Παρασκευής έως τις 06.00 της Κυριακής ή εάν θα υπάρξει αναστολή της κινητοποίησης.



Το απόγευμα της Παρασκευής αντιπροσωπεία της ΠΝΟ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον οποίο συζήτησαν τα αιτήματα των ναυτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στην συζήτηση, η οποία χαρακτηρίζεται ως εποικοδομητική, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«- Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, η εποπτεία του ΝΑΤ μεταφέρεται αυτούσια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διατηρείται η αυτονομία του.

- Σε συνεργασία και συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει η βέλτιστη λύση για το θέμα των συντάξεων του ΝΑΤ.

- O Eιδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) θα εκσυγχρονισθεί.

- Ο λογαριασμός του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας θα ενισχυθεί με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ποσό που διατίθεται στους άνεργους ναυτικούς.»

Κύκλοι του υπουργείου εξέφραζαν την αισιοδοξία τους πως οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών θα προχωρήσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεων καθώς ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους έχει ικανοποιηθεί.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μια από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Χρυσοχοϊδης είναι ο εκσυχρονισμός του ΝΑΤ. Μάλιστα έχει ζητήσει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο για τα τελευταία 10 χρόνια καθώς το ΝΑΤ έχει να κάνει ισολογισμό από το 2003.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο αυτή βάζει τις τελευταίες «πινελιές» σε ένα νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό και άλλα ζητήματα που αφορούν την Ναυτιλία, όπως την ναυτική εκπαίδευση, το οποίο ξεκίνησε να διαμορφώνεται από τον πρώην υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Χάρη Παμπούκη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον κ. Χρυσοχοϊδη εντός των προσεχών ημερών.
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------