Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Σε διακοπή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση προχωρούν οι φαρμακοποιοί αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου τους

Με διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους πολλών ταμείων, κατά κύριο λόγο του Δημοσίου, προχωρούν οι φαρμακοποιοί από την 1η Νοεμβρίου, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου με λειτουργία, αντί του καταλόγου των εφημεριών, του 1/3 των φαρμακείων (και επιπλέον αυτών όποιου ακόμη επιθυμεί να λειτουργήσει) εναλλάξ Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα καθώς και το Σάββατο. Αντιδρούν επίσης στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, και διεκδικούν την επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων.

Υπουργική απόφαση για νέο ωράριο λειτουργίας

Σε ισχύ τέθηκε χθες με σχετική υπουργική απόφαση το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Αναλυτικά στην απόφαση του υπουργού Υγείας για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, που τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της, αναφέρονται τα εξής:

1. Η παρουσία του κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου.

2. Οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας - Τετάρτης ή της Τρίτης - Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες.

3. Οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους, για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο διαδίκτυο.

4. Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

5. Σε τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της περιφέρειας.

6. Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεών τους κατά τα ανωτέρω δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών.

7. Σταδιακώς οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας πιλοτικά από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα μετατρέψουν τις καρτέλες - πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων που αναρτούνται στα φαρμακεία τους σε ηλεκτρονικές.
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-------------------