Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Προσκύνημα του Σεβασμιωτάτου Κυθήρων στη Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας Βεροίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, επιστρέφοντας από το Άγιον Όρος όπου πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσκεψη, βρέθηκε την Πέμπτη 29-09-2011 στην πόλη της Βέροιας και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ επισκέφτηκε την Ιερά Μονή λόγω των δεσμών που διατηρεί με την αδελφότητα της Μονής. Με την ευλογία του επιχώριου Μητροπολίτου Σεβ. Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ήδη ο ηγούμενος της Καλλίπετρας π. Παλαμάς Κυριλλίδης προσκλήθηκε 3 φορές μέχρι σήμερα για να μεταφέρει Άγια Λείψανα προς προσκύνηση και αγιασμό του λαού των Κυθήρων και Αντικυθήρων αλλά και για να παραστεί και να μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις όπως στην πανήγυρη του πολιούχου Αντικυθήρων Αγ. Μύρωνος στις 17-08 καθώς και στα εγκαίνια δύο Ιερών Ναών ως Ιερομνήμων της τελετής των Ιερών Εγκαινίων (στα Αντικύθηρα στις 18-08 και στα Κύθηρα στις 23-09).


Πρόσφατα ήταν καλεσμένος για την μεγαλύτερη πανήγυρη των Κυθήρων, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (24 Σεπτεμβρίου) που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου αλλά και που την παρακολουθούν διαδικτυακά οι χιλιάδες Κυθήριοι που βρίσκονται ξενιτεμένοι στην Αυστραλία και την Αμερική.

Στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου Καλλίπετρας προϋπάντησε τον Σεβ. Κυθήρων Σεραφείμ, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ενώ η υποδοχή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το μοναστικό τυπικό. Εισήλθαν στο Καθολικό της Μονής με την αδελφότητα να ψάλλει το "Άξιον Εστίν", εκφωνήθηκαν οι αιτήσεις και τα απολυτίκια των Αγίων και τέλος ανταλλάχθηκαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, εξέφρασε τη χαρά του, το σεβασμό στο πρόσωπο του επισκέπτου και παρουσίασε συντόμως την αιματοβαμμένη ιστορική πορεία της Μονής ως και την πρόσφατη εντυπωσιακή ανακαίνισή της από την αδελφότητα.

Στην αντιφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων έκανε αναφορά στα πανεπιστημιακά χρόνια όταν οι δύο Μητροπολίτες ήταν δυο απλοί συμφοιτητές. Ανέφερε ότι εκπλήρωσε τον πόθο του να προσκυνήσει στην Ιερά Μονή Καλλίπετρας που ιδιαίτερα επιθύμησε όταν έμαθε για τη μεγάλη πυρκαγιά που την κατάστρεψε ολοσχερώς τον περασμένο Οκτώβριο.

Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας για την θερμή υποδοχή και την άδεια που παρείχε στον ηγούμενο της Μονής π. Παλαμά να συνδράμει στις ποιμαντικές του δραστηριότητες. Ευχήθηκε δε στην αδελφότητα πνευματική λάμψη και επιτυχή αγώνα στο κοπιώδες έργο που έχουν αναλάβει.


Μετά το γεύμα που παρατέθηκε στη Μονή ο σεβαστός Μητροπολίτης Κυθήρων, που σημειωτέον αποτελεί υπόδειγμα επισκοπικής ασκητικότητας, σεμνότητας, ταπεινότητας και ήθους, προσέφερε δώρα, συναντήθηκε με Βεροιώτες που τον γνώριζαν από τα χρόνια που ως ιερέας διακονούσε στις Σπέτσες και κατά την αναχώρησή του αποδέχθηκε την πρόσκληση του τοπικού επισκόπου να προσκυνήσει στην ξακουστή Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά.


Ο ηγούμενος π. Παλαμάς ανέφερε ότι "έγινε μάρτυς της ασκητικότητας αυτού του ανθρώπου, της εξαιρετικά λιτής διατροφής του καθώς και των εναγωνίων θέσεων του για την πορεία της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας".

Ας σημειωθεί ότι ακόμη ένας εκκλησιαστικός δεσμός συνδέει τα μακρινά Κύθηρα με τη Βέροια. Το 1974 ο τότε πρωτοσύγκελος της Βέροιας και προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων π. Ιερόθεος Δαλαρής εκλέχτηκε και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κυθήρων.


Οι Κυθήριοι έχουν ακόμη νωπή τη μνήμη του (εκοιμήθη το 1979), ενώ θυμούνται με τις καλύτερες εντυπώσεις τον γνωστό πρωτοπρεσβυτέρο π. Δημήτριο Κοψιδά ο οποίος είχε διακονήσει κι αυτός στα Κύθηρα.
----------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης - Φωτογραφίες Στράτος Χαρχαλάκης
----------------------------------------------------------------