Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

E.E: Επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς .

Την έναρξη της εφαρμογής του μηχανισμού επιδότησης προς τους παραγωγούς ελαιολάδου, οι οποίοι πλήττονται από την πτώση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές της νότιας Ευρώπης, όπως η....... Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ενισχύσεις αφορούν στην ιδιωτική αποθεματοποίηση παρθένου ελαιολάδου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Σημειώνεται ότι από τις 25 Μαΐου η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η ΕΕ προτίθεται να ενισχύσει τους παραγωγούς οι οποίοι αναγκάζονται να αποθηκεύσουν ορισμένες ποσότητες ελαιολάδου, είτε επειδή η ζήτηση της αγοράς είναι ανεπαρκής, είτε επειδή οι ίδιοι οι παραγωγοί προτιμούν να πουλήσουν το λάδι τους αργότερα σε τιμές, πιθανόν, καλύτερες από τις σημερινές.

Η επιδότηση, την οποία μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί, μέσω διαγωνισμού, θα αφορά στην αποθεματοποίηση έως και 110.000 τόνων παρθένου ή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, για περίοδο 180 ημερών.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ελαιόλαδου, ενώ δεν αποκλείονται νέες ενισχύσεις αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί», ανέφερε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτρόπου Γεωργίας, Φίσερ Μπόελ.
--------------------------
Πηγή: agroschannel.com
--------------------------